online konzultácie

Moderná liečba bez bolesti a hospitalizácie (Relax, 06/2021)

Moderná liečba ochorení konečníka bez bolesti a hospitalizácie

Pacientov s ochoreniami konečníka  napadá množstvo otázok. Mam len zlatu žily- hemoroidy lebo mam už niečo závažnejšie ? Pokiaľ sa potvrdí nález hemoroidov  tak nás  napadajú otázky ako : Prečo a kedy vznikajú? Dajú sa liečiť? Je nevyhnutná operácia, ak ich chceme odstrániť?.  

V oblasti konečníka sa vyskytujú aj iné ochorenia ako hemoroidy ktoré príznakmi su podobne . Ak má pacient nejaký nekomfort v  konečníku, svrbenie, pálenie, bolesti, krvácanie, treba prísť na vyšetrenie a  pri ňom zistíme, o  čo ide. Čo sa týka postupu vyšetrenia, najprv by nás mal vyšetriť špecialista proktológ, ku ktorému spadajú ochorenia v  oblasti konečníka. Pri nebolestivej ambulatnej rektoskopii zistíme často polypy, na druhom mieste nachádzame hemoroidy, na treťom mieste fistuly, no a žiaľ, aj rakovina. Hlavne pri polypoch treba byť veľmi opatrný, lebo každý polyp je vlastne predštádium rakoviny a treba ho odstrániť a poslať na histologické vyšetrenie. Čím skôr, tým lepšie. 

Pokiaľ je jasné , že sa jedná o príznaky zo zlatej žily- hemoroidov , v prvom rade treba zistiť, v akom stave a v akom štádiu je zlatá žila. Či je prvého, druhého, tretieho alebo štvrtého stupňa, či sú k  tomu pridružené iné diagnózy ako napríklad polypy, ktoré sú so zlatou žilou často spojené.

Liečba na hemoroidy je:

  1. prevencia
  2. konzervatívna terapia + medikamentózna liečba
  3. Baronove ligatury – gumičkovanie
  4. operačne riešenie – laserom - technika LHP  /laser hemoroido plasty/

                                                           - Rádiofrekvenčná ablácia  – operácia podľa  Rafaelo

                                                           - Mikrovave operácia – MWA

                                                           - operácia podľa Parksa – klasická operačná technika so stehmi

  1. Prevencia

V skorých štádiách I a II stupňa ak zlatá žila pacientovi ešte nerobí veľké problémy, snažíme sa to riešiť dietetickými opatreniami, teda úpravou stravy. Pacient musí prijímať dostatočné množstvo tekutín, strava musí obsahovať dostatok vlákniny. Pomôcť si tu môžeme aj výživovými doplnkami, napríklad psyllium je veľmi dobrá prírodná vláknina, ktorú dostať vo forme výživového doplnku, alebo veľa krát stačí jest jedno jablko denne so šupkou ktoré obsahuje prírodnú vlákninu . Dôležite je nevysedávať dlho na toalete a silno tlačiť na stolicu , čo môže spôsobiť rast a aj prolabovanie hemoroidov. Zhoršenie obtiaží z hemoroidov pozorujeme aj pri zdvíhaní ťažkých bremien pro intenzívnom kašlaní. 

  1. konzervatívna liečba 

Pri hemoroidoch, co je v podstate cievne ochorenie v oblasti konenčíka podávame lieky na báze mikronizovaného diosminu.  Užívajú sa obvykle  mesiac a zlatá žila sa väčšinou zmenší. Pacienta potom stačí dva až trikrát do roka preliečiť mikronizovaným diosminom.  Vhodné je podporiť liečbu vonkajších hemoroidov lokálnymi hemoridalnymi masťami , ktoré s aplikujú 2x denne.  Na vnútorne hemoroidy sú účinnejšie prípravky vo forme čipkou. Ak sa zlatá žila nestiahne, aspoň sa zmenší  . Pokiaľ obviaže  trvajú potom môžeme prejsť k operačnému zákroku.

  1. Barova ligatura

Pri hemoroidoch v I a II štádiu sa pokúšame o zmenšenie zlatej žily naložením gumičky. Táto technika  je  takmer nebolestivá a niektorí pacienti pociťujú slabý tlak prvé 2-3 dni a o o 3-5 dní gumička sama odpadne s odumretým hemoroidom. Na sliznici konečníka ostane malý terčík, ktorý sa o cca10 dni sám zahojí. Nevýhodou tejto techniky je opakovane 3-4 krát a časté recidivy.

  1. operačne riešenia

V zariadeniach venujúcich sa modernej proktológií  sa v posledných rokoch uprednostňujú zákroky v lokálnej tumescenčnej anestéze a tzv zadný pudendálny blok. Táto anestézia je takmer nebolestivá a podľa prirovnania pacientov , ktorí absolvovali tieto zákroky lepšia ako anestézia u stomatológa.

Hlavná výhoda moderných operačných riešení konečníka je pre pacienta v tom, že sa vykonávajú bez hospitalizácie bez celkovej anestézy a po zakroku, ktorý trvá cca 45 min pacient bez bolesti odchádza dom tak, že sadne do auta a bez bolesti od šoféruje domov a hneď môže  konzumovať stravu.

V  našom zdravotníckom zariadení Proktovena robíme operačné zákroky pri lokálnej tumescenčnej anestéze. Používame pri nej špeciálny roztok Kleinova formula, ktorý obsahuje špeciálne substancie, ktoré sa pridajú do infúzie a pacient necíti bolesť. U  nás je pacient pri operácii v polohe na bruchu. Pri operácii používame operačné anoskopy, ktoré sú celé vysvietené a okrem toho má operatér aj čelové svetlo s lupou, takže vďaka tomuto vysvieteniu vidí dokonale cely konečník. Na anoskope sú lupy, ktoré obraz konečníka dva a  pol násobne zväčšia. Pri zavedení anoskopu pacient necíti žiadnu bolesť, iba mierny tlak ako keby mal väčšiu stolicu.

Používame tri najmodernejšie techniky. Prvou možnosťou je tzv. „Parksova operácia“, ktorá je ku konečníku veľmi šetrná a  vytvára sa len mierny opuch. Musíme podviazať prívodnú žilu, aby sa zastavil prítok krvi v  danom mieste a  hemoroid potom vyrežeme pomocou rádiofrekvenčného skalpela. Ten zároveň koaguluje previs, ktorý tu bol vytvorený, takže nám to nekrváca a  pacient nemá po operácii bolesti, lebo tam nie sú stehy.

Laserové technika je to operácia typu LHP (laser-hemoroido-plastika), pri ktorej zvonku spravíme maličký dvojmilimetrový vpich, doňho zavedieme laserové vlákno, na konci ktorého sa okolo vlakna radiálne tvorí teplo cca120st C a laser zlatú žilu skoaguluje tak, aby nebola poškodená sliznica. U  cca 20% pacientov sa môže od druhého dňa vytvoriť opuch, ktorý sa na piaty deň po operácii zmenší, ale do mesiaca sa to celé vtiahne.

Dalšia technika je rádiofrekvenčná ablácia. Je to tzv. „operácia metódou Rafaelo, ktorá sa podobá na predošlú, ale zdroj tepla na konci nie je laser, ale rádiofrekvenčné vlny (rovnaký prístroj používame aj pri operácii kŕčových žíl). Tu je teplota 100-120 stupňov, zlatá žila sa vplyvom tepla skoaguluje  a tým sa stiahne

Najmodernejšia je technika MWA- „microwave abláciu“ , kde zdroj tepla na koaguláciu žily v konečníku  sú mikrovlny.  Podľa doterajších poznatkov sa ukazuje že majú lepší koagulačný efekt pri menšom percente komplikácii teda pri tomto type operácie je menší opuch, pacient má menšie bolesti a hemoroid sa dokonalejšie spáli. Každý náš operatér sa podľa konkrétneho stavu ochorenia rozhodne, ktorý typ operácie je v  danom prípade najvhodnejší. Ja sám uprednostňujem MWA operáciu, pri ktorej je efekt stiahnutia žily lepší.

Záverom zhrniem výhody moderných operačných technik konečníka v porovnaní s klasickými postupmi v nemocniciach .

V  nemocniciach nemajú túto najmodernejšiu operačnú techniku, V  nemocnici musíte ísť na klasickú operáciu, počas ktorej tu musíte ležať minimálne tri dni a  viac. Pacienta to teda stoji tri dni hospitalizácie, nehovoriac o  tom, že pred operáciou musí behať po lekároch kvôli predoperačným vyšetreniam. My robíme zákroky v lokálnej tumescenčnej anestéze, takže predoperačné vyšetrenia nepotrebujeme. U  nás stačí, aby sme si urobili odbery krvi, krvný obraz a biochémiu a  samozrejme vyšetrenie rektoskopiu a mal absolvovanú kolonoskopiu. V  nemocnici robia operáciu buď v celkovej anestéze, čo je pri pacientoch vo vyššom veku vždy riziko, alebo v  epidurálnej, čiže spinálnej anestéze, pri ktorej mu anestetický roztok vpichnú do miechy, čo je tiež rizikové. Okrem toho môžu nastať neznesiteľné bolesti hlavy, nôh... Po epidurálke alebo celkovej anestéze musí byť pacient minimálne 12 hodín v kľude, nemôže vstávať, nemôže sa hýbať, lebo je čiastočne ochrnutý, nemôže jesť, aby nevracal a  prepustený môže byť najskôr po 24 hodinách. U  nás práve naopak nútime pacienta jesť a piť čo najskôr, lebo ak dlhšie nejeme a stratíme tekutiny, obyčajne sa „zapečieme“ a hneď máme veľký tlak v konečníku už pri prvom vyprázdňovaní, čo je veľmi zlé. U nás sa po zákroku pacient posadí aj postaví, sadne do auta a  odšoféruje si to domov, bez bolesti. Doma má minimálne bolesti, podobné ako napríklad po zákroku u  zubára. Hneď na druhý deň k  nám pacient príde na prvú kontrolu a keď je všetko v poriadku, na druhú kontrolu príde až po dva a  pol týždni. Prvé dva až tri dni po zákroku má šetrivejší režim a do 5 dní je 80 percent našich pacientov v práci. Ak je operovaný v  nemocnici, práceneschopnosť trvá niekedy 3 až 6 týždňov a  pacient má často väčšie bolesti.

Trápi vás hemeroidy? Po operačnom zákroku, ktorý trvá zhruba 45 minút, odídete sami, bez bolestí domov. Môžete si hneď sadnúť za volant alebo sa najesť. Prečítajte si viac informácií v článku od MUDr. Pavla Ištoka, MBA .

ZOBRAZIT ČLÁNOK

Každý deň voľné termíny pre akútnych pacientov

22.4.2024 ( Pondelok ) 15:00 hod.