online konzultácie

Liečba varixov bez hospitalizácie (Relax, 07/2021)

Liečba varixov bez hospitalizácie a narkózy

Až 70 % pacientov vo veku od 30 do 60 rokov trápia kŕčové žily. Nie vždy sú hneď viditeľné. Odhaľte ich včas a začnite s terapiou, inak môžu byť následky fatálne.

Metličky sú tiež krčové žily a nie sú len kozmetický problém. Metličky sú štadium C1 chronického žilného ochorenia podľa klasifikácie CEAP  a preto by aj pacienti s metličkami mali absolovať cievne vyšetrenie ultrazvukových vyšetrením s tzv. s dopplerom a mappingom žil na nohach.

Kedy treba riešiť krčové žily ? Možu to byť metličky ,ktoré sú C1 štadium CHVO alebo väčšie viditeľné varixy – štadium C2 CHVO alebo až   vred predkolenia čo je C6 štadium CHVO . S viditelnými zmenai na cievach sú často spojené  prvé príznaky krčových žíl a chronického venźneho  ochorenia . Spočiatku pociťujeme únavu a pocit ťažkých nôh, nepokojne nohy. Tieto príznaky ustúpia pri pohybe či vtedy, keď si nohy vyložíme smerom hore. V ranom štádiu sa v noci objavujú kŕče v nohách a lýtkach. Ak vám opúchajú chodidlá alebo máte ťažké nohy, vyhľadajte špecialistu na cievy, ktorý vás vyšetrí ultrazvukom.

Vyšetrenie žíl nôh nie je bolestivé, no žiada si viac času. ,,Odoberáme anamnézu a pýtame sa na ochorenia, úrazy a zákroky dolných končatín. Následne zisťujeme charakter ťažkostí. Popri komplexnom vyšetrení pacienta si na dolných končatinách všímame, aký typ varixov má, či vidíme trofické zmeny, ako sú defekty kože a pigmentácie. Klinické vyšetrenie musí dopĺňať ultrazvukové s farebným kódovaním – CCDS,“ vysvetľuje Pavel Ištok. Liečbu lekár nasadzuje v závislosti od zaradenia pacienta podľa klasifikácie ochorenia. ,,Varixy dolných končatín nie sú diagnózou, sú len príznakom závažnejšieho chronického venózneho ochorenia, podľa medzinárodnej klasifikácie s označením CEAP. Základom správnej diagnostiky je urobiť ultrazvukové vyšetrenie vén farebným duplexným sonografom, a zároveň urobiť mapping t.j.detailný popis spätného toku krvi vo vénach,“ dodáva doktor Ištok.

Ako sa ich zbaviť?

Spôsob liečby varixov závisí od rozsahu ochorenia a od úsekov postihnutých ciev. Na trhu sú tzv. venofarmaká, ktoré pôsobia priaznivo pri ochoreniach žíl. Lekár však upozorňuje, že o výbere lieku je potrebné poradiť sa s angiológom alebo cievnym chirurgom. ,,V súčasnosti je k dispozícii množstvo liekov, z ktorých len niektoré majú účinnosť potvrdenú vedeckými štúdiami,“ vysvetľuje lekár. Možnosti trvalého odstránenia varixov sú skôr hypotetické, pretože pri ich liečbe často dochádza k recidívam. ,,U pacien tov s C1 varixami je možnosť recidívy do 5 rokov 60% a pri varixoch C2 je to do 5 rokov 30%,“ hovorí lekár. Ak sa rozhodnete pre zákrok, máte na výber viacero možností. Okrem klasického operačného riešenia formou strippingu, pri ktorom sa cievky odstránia minirez mi na koži a ostávajú po ňom drobné ranky, je možné ošetriť varixy aj vnútrocievnym laserom a rádiofrekvenčnou ablaciou (RFA) alebo sklerotizáciou penou pod ultrazvukom. ,,Pri použití neoperačných techník je efekt liečby varixov lepší, bez jaziev, avšak u 15 – 20 % pacientov sa pri použití sklerotizácie môžu vytvoriť pigmentácie. Najlepší kozmetický efekt sa dosahuje pri použití RFA,  alebo ktorá na koži nespôsobuje takmer nijaké zmeny,“ uzatvára lekár

Na metličiky ( C1 štádium chronického žilného ochorenia ) postihuje 3x viacej ženy ako mužov. Väčšina žien považuje metličky za kozmetický problém a rieši ich na estetických klinikách a centrách. Aj pri zákroku na metličkách by mal mať pacient urobený doppler žil s mappingom pretože základom úspešnej liečby metličiek podla obrazku nižšie je nájsť prívodne cievy s ktorých sú metličky plnené. Pokiaľ budeme liečiť len metličky  laserom  bez ošetrenia prívodných ciev tzv retikulárnych varixov pod kožou sú časté recidívy metličiek.  Na liečbu metličiek je potrebné mať aj dobre vybavenie na ich zobrazenie a to prístroje ako Vein viever, veinlite a lupy s bielym svetlom . Pokiaľ si žily nezobrazíme správne nemôžeme ani správne nájsť prívodne cievy a zabrániť plneniu metličiek. V moderných centrách ktoré sa zaoberajú liečbou metličiek sa používajú  kombinované techniky  ktoré sú účinnejšie ako len povrchové odstránenie metličiek lasermi.

  1. Mikrosklerotizácie roztokom alebo penou s ošetrením retikuárnych – prívodných ciev
  2. Mikrosklerotizácie roztokom alebo penou v kombinácii s ihlovou RFA
  3. Laserova technika Clacs
  4. lasery traskutanne

Všetky tieto techiky sú ambulatné minimálne boelstivé a nevyžadujú nosenie kompresívnycm pančúch. Osvedčilo sa sú časne podávanie liekov na  baze mikronizovaného diosminu na zmenšenie pozakrokového zapalu žil a tým lepšieho efektu zákroku. Pri telesnje namahe a cvičení sa doporučuje nosenie kompresie do cca 1 mesiaca po zákroku.

U pacientov s väčšími varixymi - C2 a pri diagnostikovanom refluxe na hlavných žilách na VSM- veľká stehenná žila a na VSP- malá stehenná žila sa v súčasnosti riešia  uzavretím žily z jedného vpichu zvnútra žily teplom. Kde zdroj tepla na konci katetro je laser- technika sa vola EVLA / endovenozny laser/ alebo zdroj tepla je radiofrekvencia- RFA alebo najmodernejšia technika mikrovlny- MWA. Na vnútrožilové uzavrete velkých žil sa používajú aj tehniky bez použitia tepla a to lepenie ži biologickým lepidlom Venasel  alebo  rotovanie a aethoxysklerol  ?.   

Ako prebieha zakrok vnutrožiloé uzavretenie?

Je to ambulantný zákrok bez hospitalizácie s použitím rádiofrekvenčnej ablácie – tzv RFA  alebo lasera EVLA zvutra riešime Refluxom poškodené stehenné žily.

Cieľom je aby pacietn mohol byť  čo najskôr plné mobilný bez práceneschopnosti. Pri tejto metóde sa v lokálnej anestézii  z jedného vpichu pod  kontrolou ultrazvuku zavedie do hlavnej žily- safeny ihla . Pacient necíti okrem pichnutia inú bolesť, tak ako napríklad pri podaní infúzie. Následne zavedieme do žily rádiofrekvenčný katéter  okolo ktorého aplikujeme lokálnu tumescenčnú anestéziu a tým zabránime tepelnému poškodeniu okolitého tkaniva. Pod kontrolou ultrazvuku teplom cca 120 st C  zlepujeme rádiofrekvenčným katétrom  zvnútra žilu.  Katéter postupne vyťahujeme od slabiny k najnižšiemu bodu na nohe.   Vid foto . Žila sa zlepí teplom a tým zvnútra odstránime reflux žily a krv sa presunie spojkami do zdravých povrchových aj hlbokých žil.

Je zákrok bolestivý, vyžaduje si aj krátku hospitalizáciu? 

  • Zákrok je takmer okrem jedného vpichu ked aplikujeme lokálnu anestéziu nebolestivý . Pacient po zákroku, ktorý trvá cca 30-90 minút sa pacient v kompresívnej pančuche sa postaví, prezlečie a mal by sa prechádzať cca 20-30 min  a odchádza bez bolesti domov.

Je vhodný pre každého alebo pri ňom existujú určité kontraindikácie? 

  • Tento vnútrožilový alebo Endovenózny zákrok RFA je vhodný pre každého pacienta s refluxom hlavných  žilných kmeňov . Kontraindikácia je silný kašeľ, aktívny zapäl v tele a akútna trombóza.

S akými pokynmi odchádza pacient domov a kedy sa naplno rozvinie účinok? 

  • Pacient príde na kontrolu o 2 dni, kedy kontrolujeme možné začervenia a pigmentácie kože. Kontrolujeme , či sa koža nad miestom aplikácia tepla pri RFA nezapálila a previažeme vpich po katétri . Kompresívna pančucha  sa nosí cca 10 dni v priebehu dňa, od druhého dňa je možná športová aktivita v kompresívnej pančuche . Plná športová aktivita bez kompresie  je možná cca 4 týždne  od zákroku, kedy pozorujeme  výsledný efekt hojenia  po zákroku.

Vyrieši ťažkosti jedno sedenie alebo je nutné po určitom čase zákrok zopakovať? 

     Ak ťažkosti su spôsobené refluxom tak ambulantným vnútrožilový zákrokom RFA – rádiofrekvenčná ablácia stačí jedno sedenie na hlavné žilné kmene- sapheny. Úspešnosť metódy je cca 95 -98 %  a cca 2 % pacientov  je zlyhanie tepelného zlepenia. Na bočné alebo postranné varixy ktoré vychádzajú z hlavného saphenového kmeňa  ktoré ošetrujeme mikro RFA alebo sklerotizácie penou  sú častejšie recidívy.

V čom je hlavná výhoda menej invazívnych zákrokov?

    Hlavná výhoda je v ambulantnom zákroku bez hospitalizácie ,bez celkovej anestézy  v rýchlej rekonvalescencii s rýchlym návratom do pracovného a športového procesu. Pacienti idú väčšinou na druhý deň do práce, pričom nemajú bolesti

Hradí tento zákrok zdravotná poisťovňa? 

Vnútrožilové zákroky zdravotné poistovne ambulantným chirurgickým pracoviskám výkony nehradia.

Spôsob liečby varixov závisí od rozsahu ochorenia a od úsekov postihnutých ciev. Prečítajte si viac informácií v článku od MUDr. Pavla Ištoka, MBA .

ZOBRAZIT ČLÁNOK

Každý deň voľné termíny pre akútnych pacientov

29.4.2024 ( Pondelok ) 12:30 hod., 12:45 hod.