online konzultácie

Zabudnite na strach z vyšetrenia hemeroidov (Revue medicíny v praxi, 2021)

Zabudnite na strach z vyšetrenia hemeroidov

Hemoroidy, ľudovo nazývané „zlatá žila“, sú veľmi častým ochorením . Vyskytujú sa u mužov aj žien a podľa odborných štúdií ich je ich výskyt viac ako 85%  populácie. Pokiaľ sa hemoroidy dostanú do vyššieho štádia, začnú byť nielen nepríjemné, ale aj bolestivé a objavuje sa krvácanie. Tento článok ma za úlohu vysvetliť čo je zlatá žila, prečo dochádza k zhoršeniu príznakov v lete, aké sú následky neliečenia a hlavne poukázať na možnosti bezbolestného riešenia bez hospitalizácie.

Pacientov s ochoreniami konečníka  napadá množstvo otázok. Mam len zlatu žily- hemoroidy lebo mam už niečo závažnejšie ? Pokiaľ sa potvrdí nález hemoroidov  tak nás  napadajú otázky ako : Prečo a kedy vznikajú? Dajú sa liečiť? Je nevyhnutná operácia, ak ich chceme odstrániť?. 

Čo sú vlastne hemoroidy?

Je to cievne ochorenie, kde sa drobná žila  v sliznici  konečníka  zväčší . V prvých štádiách sa žila  hemoroidu vtiahne naspať  a pokiaľ sa  nelieči postupne dochádza k väčšiemu vyklenovaniu a žila ostane fixovaná navonok z konečníka .

Anatomicky sa hemoroidy vyskytujú v análnom kanáli, ktorý má dĺžku 5 centimetrov. V tejto hĺbke nachádzame vnútorne hemoroidy a análny kanál potom pokračuje do vlastného konečníka do výšky 15 cm a potom už nasleduje hrubé črevo.

Rozoznávame  vonkajšie a vnútorne hemoroidy. Vonkajšie hemoroidy  sa vyskytujú častejšie a zbadáme ich tak, že v konečníku- presnejšie v análnom kanáli si nahmatáme hrčku alebo vo vyšších štádiách pozoruje prolaps sliznice s uzlíkom zlatej žily, ktoré sa dá zatlačiť naspäť.

Príčiny vzniku hemoroidov  a faktory vplývajúce na zlatú žilu :

V prvom rade ide o genetickú predispozíciu. Šesťdesiat až deväťdesiat percent populácie trpí hemoroidmi a asi 70 percent populácie má chronické žilové ochorenie všeobecne. Ak jeden z rodičov má varixy, teda žilové ochorenie na nohách, deti majú 75 percentnú pravdepodobnosť, že budú mať tiež a ak majú varixy obaja rodičia, pravdepodobnosť je až 90 percentná. Až 80 percent pacientov s hemoroidmi má aj chronické žilné ochorenia teda varixy.

Dalšie faktory zhoršujúce priebeh ochorenia so hemoroidmi :

- v druhom mieste je to neprimerane veľký tlak v konečníku, spôsobený napríklad pri dvíhaní ťažkých bremien, takže často sa so zlatou žilou stretneme u kulturistov, ktorí dvíhajú činky a u ľudí, ktorí majú nesprávnu techniku cvičenia pri záťažiach vo fitnescentrách.

- zvýšený tlak v panvovej oblasti vzniká aj pri namáhavom kašli či kýchaní. Preto majú často hemoroidy astmatici alebo pacienti s chronickým ochorením dýchacích ciest. Pri zvýšenom tlaku v malej panve sa zvyšuje naplň žil v malej panve  a tým  sa vytvoria podmienky pre naplnenie žilných pletencov v konečníku  a tým dochádza k zväčšovaniu žil v konečníku a tým rastu hemoroidov. 

- na vznik zlatej žily vplýva aj sedavé zamestnanie. Napríklad často majú hemoroidy rybári, a časté sedenie na studenom podklade, to sa zase týka napríklad majstrov, ktorí robia kúpeľňové obklady.

- na hemoroidy vplýva aj väčší vonkajší tlak na konečník, ktorý  vidíme u bicyklistov

- Hemoroidy majú častejšie ľudia s poruchami vyprázdňovanie s tzv. obstipáciami  či vrodenými alebo aj získanými po brušných operáciách.

Veľa pacientov podceňuje prvotné príznaky zlatej žily a čakajú ako ochorenie bude pokračovať nakoľko ich v danom čase mierne obťažuje a nespôsobuje veľké komplikácie.

AKÉ SÚ PRÍZNAKY, PODĽA KTORÝCH ZISTÍME, ŽE ASI MÁME ZLATÚ ŽILU a ako sa AKO SA PREJAVUJE?

Veľa pacientov podceňuje prvotné príznaky zlatej žily a čakajú ako ochorenie bude pokračovať nakoľko ich v danom čase mierne obťažuje a nespôsobuje veľké komplikácie.

Zlatá žila čiže hemoroidy  sa na začiatku ochorenia  prejavuje veľmi neurčito a to ako neurčité pocity v konečníku, tlak v konečníku pobolievanie , pocit vlhkého konečníka. Pozorujeme aj svrbenie spojené s ekzémom, pocit vychádzania útvaru z konečníka, krvácanie . Na začiatku  diagnostiky  treba odlíšiť  iné ochorenia konečníka, ako sú polypy konečníka a análneho kanála, fistuly , condylomy , previsy a aj zhubné ochorenia .

Často pacienti prichádzajú s tým, že si nahmatali hrčku v oblasti konečníka. Druhý príznak, s ktorým chodia často, je krvácanie z konečníka, lebo uzlík cievy je vlastne  hemoroid a je na povrchu veľmi krehký a pri podráždení krváca. Krv sa môže objavovať v stolici, na toaletnom papieri a aj v záchodovej mise. Tretia príčina, prečo príde človek k lekárovi je trombotizácia, teda zrazenie krvi charakterizované bolestivým uzlíkom, ktorý vychádza von z konečníka v podobe tuhej bolestivej hrčky.

Špeciálnou  kategóriou sú  hemoroidy u tehotných  žien, ktoré sa objavujú  hlavne v druhej polovici  gravidity .

U tehotných žien vznikajú hemoroidy kvôli zvýšenému tlaku v panvovej oblasti a po pôrode sa často samy  upravia, ale často ostávajú po hemoroidoch previsy. Žila sa síce vstrebe a hemoroid zanikne, ale sliznica ostane na tom mieste natiahnutá a ostane visieť, trčí von z konečníka. Ženy to však v tom čase neriešia, lebo na prvom mieste je starostlivosť o dieťatko a starostlivosť o rodinu. V minulom roku sme u nás  v centre  zaznamenali šesť žien, ktoré prišli 25 rokov po pôrode  kedy deti odišli z domu . Vraj sa až teraz začali starať o seba. Previs samotný nebolí,

ale robí problém pri klasickom čistení konečníka toaletným papierom a je väčšia pravdepodobnosť vzniku ekzému konečníka a je to aj estetický defekt.

Trombotizácia  zlatej žily je častá komplikácia zlatej žily hlavne v lete pri jazde na bicykli , pri zdvíhaní ťažších bremien alebo pri zvýšenom tlaku  sa môže objaviť aj krvácanie jasno červenej krvi zo zatvrdnutého  uzlíka kedy hovoríme o trombotizácii zlatej  žily, čo je vlastne zrazenie žilovej krvi v sliznici žily análneho kanála. Tento bolestivý uzlík  pozorujeme od veľkosti priemeru 0,5 cm až do  veľkosti aj 3-4 cm. AK sa hneď nelieči tak prvé 3-4 dni uzlík je sprevádzaný tuhou bolestivou hrčkou. Ďalší priebeh závisí od liečby. Pokiaľ sa nelieči okolo 7 dňa uzlík sa môže zapáliť ,môže spontánne prasknúť  alebo môže spôsobiť aj prolaps sliznice konečníka. Okolo 7-10 dňa dochádza k ústupu bolesti. A hmatná hrčka trombotizovaného hemoroidu  sa môže spontánne zmenšiť a zmäknúť alebo sa zmení na tuhú hrčku tvorenú väzivom . Pri výskyte bolestivej krčky na konečníku ak lekár diagnostikuje, že je to trombotizovaný hemoroid a nie hrčka spôsobená tumorom je vhodná čo najrýchlejšia lokálna a celková liečba .

Rozoznávame  4 štádia ochorenia  podľa príznakov:

  1. 1 štádium  je charakterizované nebolestivým krvácaním, jasnočervenej krvi na povrchu s pocitom tupých bolesti konečníka. Tieto hemoroidy voľným okom nevidíme a vidíme ich len pri rectoskopickom vyšetrení.
  2. štádium je ak pri tlaku na konečník pri stolici alebo námahe sa vyklenujú hemoroidy, ale sa spontánne vrátia po pominutí tlaku . Toto štádium je charakterizované pocitom tlaku svrbením až bolesťou a krvácaním. .
  3. Štádium je charakterizované  väčšou bolesťou trvalejším zdurením, dočasným únikom riedkej stolice a vetrov, krvácaním. Vyklenutie je počas stlačenia na stolicu alebo pri veľkej námahe a spontánne sa nedarí a je potreba ho vtlačiť manuálne.
  4. štádium je charakterizované trvalým väčším vyklenutím, ktoré sa nedá vtlačiť naspať a je spojené s väčšou bolesťou a trvalým previsom sprevádzaným svrbením , niekedy výtokom občas únik stolice a vetrov a jasno červeným krvácaním.

 

Hemoroidy tzv. zlatá žila by mali byť liečené od skorých štádií, aby sa predišlo komplikáciám. Cieľom farmakoterapie je posilniť cievnu stenu hemoroidálnych  pletencov  a zastaviť zápal, ktorý sa vyskytuje od 1.stadia. Pre ochorenie zlatej žily- alebo hemoroidálne ochorenie je charakteristické, že sa pri neliečení opakuje.

Pri objavení sa vyššie uvedených príznakov väčšina  z nás odkladá návštevu lekára , lebo to považuje za vrcholne intímny problém a vyšetrenie často zbytočne odkladáme lebo máme strach z bolestivého vyšetrenia. 

Možné ochorenia konečníka

Ak mám hemoroidy na akého lekára sa mame obrátiť.? A ako prebieha vyšetrenie .

Ochorenia konečníka sa riešia na chirurgických , gastroenterologických ambulanciách a hlavne v Proktologických centrách, ktoré sa špecializujú na ochorenia konečníka na diagnostiku a na ambulantnú liečbu bez hospitalizácie.

Často pozorujeme u pacientov stres z prvého proktologického vyšetrenia, ktorý sa snažíme minimalizovať.  Skúsení  lekári  zaoberajúci sa liečbou konečníka sú väčšinou chirurgovia a  pacienti navštívia aj gastroenterológov. Pri vyšetrení sa  pristupuje k pacientom citlivo, empaticky a hlavne diskrétne a tým minimalizovať ich traumu. Vstupné vyšetrenie prebieha bez špeciálnej prípravy konečníka. V ambulancii je len lekár a pacient. Pri vstupnom vyšetrení v dôvernom rozhovore lekár odoberá anamnézu, pričom sa pýta na príznaky a ťažkosti. Následne vyšetrenie pokračuje na lôžku, kde zvyčajne pacient leží na ľavom boku s pokrčenými nohami. Vyšetrenie začína pohľadom (s bielym svetlom) na perianálnu oblasť. Nasleduje vyšetrenie pohmatom. Lekár vyšetrí okolie konečníka, ktoré nesmie byť bolestivé. Pokračuje vyšetrením „per rectum“, kde lekár jemne prstom za použitia analgetického chladivého gélu vnikne do konečníka a vyšetrí análny kanál a časť konečníka do výšky cca 5-8 cm. Pri veľmi bolestivom konečníku lekár vyšetruje konečník v lokálnej anestéze alebo nepokračuje vo vyšetrení „per rectum“. Prvým vyšetrením je lekár schopný sčasti stanoviť diagnózu a stupeň ochorenia. Pre dokonalejšie stanovenie stupňa ochorenia následne pacientov objednávame na rektoskopiu v druhom termíne, po príprave.

Rektoskopia je nebolestivé prístrojové vyšetrenie konečníka jednorazovým rektoskopom so zväčšovacou optikou, pričom lekár vyšetrí análny kanál a konečník, do výšky jeho konca pred vstupom do hrubého čreva tj. do výšky 20 cm. Moderné pracoviská  používajú na rektoskopiu priesvitný plastový jednorazový rektoskop. Jednorazový rektoskop sa mení u každého pacienta za nový.

Pacient po príprave leží na ľavom boku s pokrčenými kolenami. Po zavedení gélovej lokálnej anestézie lekár jemne zavedie rektoskop. Pacient necíti bolesť, ale tlak na stolicu. Ak by pacient pocítil bolesť, lekár nepokračuje vo vyšetrení. Podľa nálezu vykonávame hlavne diagnostiku na stanovenie nálezu a stupňa ochorenia. Podľa potreby lekár odoberá bezbolestne vzorky sliznice  konečníka  a polypov a zasiela ich na histologické vyšetrenie. Vieme tiež liečiť hemoroidy Barronovou ligatúrou, alebo v lokálnej anestézii urobiť rádiofrekvenčnú abláciu uzla hemoroidu metódou Rafaelo. Po vyšetrení pacient odchádza domov alebo do práce a nepociťuje bolesti.

Prípravok na lokálnu klyzmu si pacient väčšinou vyzdvihne na pracovisku kde sa robí vyšetrenie.  Pred rektoskopickým vyšetrením a zákrokmi v oblasti konečníka pacient nemá brať 7 dní lieky na riedenie krvi, užívať lieky s obsahom kys. Acetylsalicylovej a ibuprofénu a podľa potreby sa pacient prevedie  na  injekcie nizkomolekulárneho  heparinu. Na rozdiel od kolonoskopie pacienti nemusia pri príprave na rektoskopické vyšetrenie  HLADOVAŤ, ráno v deň vyšetrenia môže pacient jesť aj piť. Prípravok na klyzmu si pacient aplikuje do konečníka v ľahu na boku v deň vyšetrenia cca 45 min. pred termínom. Po aplikácii je nutné zadržať v konečníku obsah klyzmy. Do cca 15 – 30 min pacient pocíti nutkanie na stolicu a vyprázdni sa. Zvyčajne sa ide na stolicu 1-2 krát.

Treba zdoraznit, ze kolonospicke vyšetrenie nenahradza rectoskopiu .

Prvých 5 cm je dôležitých a práve  oblast análneho kanála je viditelná len rectoskopom.

Rectokopia  Je bezbolestné, v polohe na ľavom boku za použitia najmodernejších diagnostických prístrojov s dodaním záveru z  histologického vyšetrenia. Hĺbka do 5 cm sa dá vyšetriť len rectoskopicky u chirurga proktológa a nenahrádza ju kolonoskopicke vyšetrenie u gastroenterológa.

Terapia:

V moderných centrách špecializujúcich sa na ochorenia konenčíka zákroky vykonávame bez hospitalizácie a pacient je schopný po zakroku sám nastúpiť do auta a bez bolesti odšoférovať domov. 80% pacientov po zákroku je do 5 dni v práci.

Pokiaľ je jasné , že sa jedná o príznaky zo zlatej žily- hemoroidov , v prvom rade treba zistiť, v akom stave a v akom štádiu je zlatá žila. Či je prvého, druhého, tretieho alebo štvrtého stupňa, či sú k  tomu pridružené iné diagnózy ako napríklad polypy, ktoré sú so zlatou žilou často spojené.

Liečba na hemoroidy je:

  1. Prevencia
  2. konzervatívna terapia + medikamentózna liečba
  3. Baronove ligatury – gumičkovanie
  4. operačne riešenie – laserom- technika LHP /laser hemoroido plasty/

                                               - Rádiofrekvenčná ablácia  – operácia podľa  Rafaelo

                                               - Mikrovave operácia – MWA

                                               - operácia podľa Parksa – klasická operačná technika so stehmi

Prevencia:

V skorých štádiách I a II stupňa ak zlatá žila pacientovi ešte nerobí veľké problémy, snažíme sa to riešiť dietetickými opatreniami, teda úpravou stravy. Pacient musí prijímať dostatočné množstvo tekutín, strava musí obsahovať dostatok vlákniny. Pomôcť si tu môžeme aj výživovými doplnkami, napríklad psyllium je veľmi dobrá prírodná vláknina, ktorú dostať vo forme výživového doplnku, alebo veľa krát stačí jest jedno jablko denne so šupkou ktoré obsahuje prírodnú vlákninu . Dôležite je nevysedávať dlho na toalete a silno tlačiť na stolicu , čo môže spôsobiť rast a aj prolabovanie hemoroidov. Zhoršenie obtiaží z hemoroidov pozorujeme aj pri zdvíhaní ťažkých bremien pro intenzívnom kašlaní. 

Prevencia hemoroidov:

  1. hemoroidy sú účinnejšie liečiteľné v skorých štádiách. Preto je vhodne navštíviť lekára po objavení sa prvých príznakov.
  2. Minimalizovať tlak na panvové dno a konečník dvíhaním ťažkých bremien
  3. prevencia pravidelnej stolice: dostatok vlákniny / psylium, vločky, celozrnné pečivo /,príjem tekutín aspoň 2,5 l za deň, jedno jablko denne so šupkou upravuje stolicu, čerstvá zelenina strukoviny
  4. vyvarovať sa jedla ktoré dráždia črevá: veľa chilli,  korenia, kávy alkoholu
  5. nosiť voľnejšie oblečenie
  6. minimalizovať sedavý spôsob života, pravidelný pohyb .
  7. Pri vzniku ochorenia a pri komplikáciách vyvarovať sa bicyklovania, jazda na koni a zdvíhanie ťažkých bremien vo fitness.

 

  1. konzervatívna liečba: je spojenie lokálnej a celkovej liečby

Pri hemoroidoch, co je v podstate cievne ochorenie v oblasti konenčíka podávame lieky na báze mikronizovaného diosminu.  Užívajú sa obvykle  mesiac a zlatá žila sa väčšinou zmenší. Pacienta potom stačí dva až trikrát do roka preliečiť mikronizovaným diosminom.  Vhodné je podporiť liečbu vonkajších hemoroidov lokálnymi hemoridalnymi masťami , ktoré s aplikujú 2x denne.  Na vnútorne hemoroidy sú účinnejšie prípravky vo forme čipkou. Ak sa zlatá žila nestiahne, aspoň sa zmenší  . Pokiaľ obviaže  trvajú potom môžeme prejsť k operačnému zákroku.

Lokálne odporúčame protizápalové masti , a režimové opatrenia ako:

  • Nedráždivá strava cca 2 týždne / obmedziť čili, korenie a veľa kávy/
  • Nezdvíhať ťažké bremená
  • Tlmiť dráždivý kašeľ
  • Sedenie na PC vankúši
  • Strať sa o pravidelné vyprázdňovanie a nemať tuhú stolicu
  • Mať dostatočný prívod tekutín.
  • Maste s obsahom sukralfatu ja na Slovensku od roku 2020

Z posledné roky sa objavili aj nové poznatky ýe sú lepšie výsledky spojenia lokálnej liečby v kombinácii s celkovou liečbou. V Štúdii z roku 2017 sa potvrdilo, že masť s obsahom sukralfátu znižuje akútnu pooperačnú bolesť a zlepšuje hojenie rán po hemoroidektómii, pričom bolo potrvdené že:

  1. rany pacientov po hemoroidektómii sa signifikantne lepšie hoja po aplikácii masti s aktívnou látkou sukralfát. Naopak lokálne anestetikum lidokaín, rovnako ako placebo, nemá efekt na liečbu rán pacientov.
  2. intenzita bolesti pacientov po hemoroidektómii na stupnici VAS.Potvrdilo sa, že na 1., 3. aj 7. deň po operácii intenzita bolesti pacientov je signifikantne nižšia po podaní sukralfátu v porovnaní s anestetikom - topickým lidokaínom a s placebom. Sukralfát signifikantne zmierňuje pooperačnú bolesť pacientov už 1 deň po operácii o – 21% oproti lidokaínu.

(Alkhateep Y, Fareed A. Int Surg J.:Double blinded randomized placebo-controlled comparative study between sucralfate ointment and lidocaine ointment after Milligan Morgan hemorrhoidectomy , International Surgery Journal Alkhateep Y et al. Int Surg J. 2017 Dec;4(12):3822-3826 http://www.ijsurgery.com)

Ďalšie dva podstatné  fakty vyplynuli z nezávislého Slovenského prieskumu kvality života  pacientov s hemoroidálnym ochorením ktorý sa realizoval od novembra 2020 do marca 2021 v 45 lekárňach po Slovensku u 241 pacientov.

  1. vyplynulo, že 35,7% pacientov tj. 4/10 pacientov užívalo popri lokálnej liečbe aj systémovú liečbu.
  2. Ak pacient užíval systémovú liečbu tak až 73,3 % pacientov užívalo MPFF (čistená mikronizovaná flavonoidná frakcia), čiže 7/10 pacientov preferuje kombináciu MPFF + sukralfát

Celková liečba  je zameraná na zmenšenie žilného zápalu  liekmi s obsahom mikronizovaného diosmínu , kde prvé 4 dni sa berú tablety 3*1000 mg ,ďalšie 3 dni 2*1000 mg a potom 1 tableta 1000 mg sa užíva ďalšie 3 týždne.

Návštevou  chirurga proktológa v akútnom štádiu predídeme zbytočným bolestiam a často po bezbolestnom vypustený zrazenej krvi sa hneď uľaví od bolestí. A po prekovaní akútneho štádia nastupuje štádium hojenia, ktoré už nie  bolestivé. Po cca 6 týždňoch robíme   rectoskopiu ktoré je nebolestivá  a podľa nálezu odporúčame konzervatívne alebo operačné riešenie bez hospitalizácie.

  1. Baronova ligatura

Pri hemoroidoch v I a II štádiu sa pokúšame o zmenšenie zlatej žily naložením gumičky. Táto technika  je  takmer nebolestivá a niektorí pacienti pociťujú slabý tlak prvé 2-3 dni a o o 3-5 dní gumička sama odpadne s odumretým hemoroidom. Na sliznici konečníka ostane malý terčík, ktorý sa o cca10 dni sám zahojí. Nevýhodou tejto techniky je opakovane 3-4 krát a časté recidivy.

  1. operačne riešenia:

V zariadeniach venujúcich sa modernej proktológií  sa v posledných rokoch uprednostňujú zákroky v lokálnej tumescenčnej anestéze a tzv zadný pudendálny blok. Táto anestézia je takmer nebolestivá a podľa prirovnania pacientov , ktorí absolvovali tieto zákroky lepšia ako anestézia u stomatológa.

Hlavná výhoda moderných operačných riešení konečníka je pre pacienta v tom, že sa vykonávajú bez hospitalizácie bez celkovej anestézy a po zakroku, ktorý trvá cca 45 min pacient bez bolesti odchádza dom tak, že sadne do auta a bez bolesti od šoféruje domov a hneď môže  konzumovať stravu.

V  našom zdravotníckom zariadení Proktovena robíme operačné zákroky pri lokálnej tumescenčnej anestéze. Používame pri nej špeciálny roztok Kleinova formula, ktorý obsahuje špeciálne substancie, ktoré sa pridajú do infúzie a pacient necíti bolesť. U  nás je pacient pri operácii v polohe na bruchu. Pri operácii používame operačné anoskopy, ktoré sú celé vysvietené a okrem toho má operatér aj čelové svetlo s lupou, takže vďaka tomuto vysvieteniu vidí dokonale cely konečník. Na anoskope sú lupy, ktoré obraz konečníka dva a  pol násobne zväčšia. Pri zavedení anoskopu pacient necíti žiadnu bolesť, iba mierny tlak ako keby mal väčšiu stolicu.

Používame tri najmodernejšie techniky. Prvou možnosťou je tzv. „Parksova operácia“, ktorá je ku konečníku veľmi šetrná a  vytvára sa len mierny opuch. Musíme podviazať prívodnú žilu, aby sa zastavil prítok krvi v  danom mieste a  hemoroid potom vyrežeme pomocou rádiofrekvenčného skalpela. Ten zároveň koaguluje previs, ktorý tu bol vytvorený, takže nám to nekrváca a  pacient nemá po operácii bolesti, lebo tam nie sú stehy.

Laserové technika je to operácia typu LHP (laser-hemoroido-plastika), pri ktorej zvonku spravíme maličký dvojmilimetrový vpich, doňho zavedieme laserové vlákno, na konci ktorého sa okolo vlakna radiálne tvorí teplo cca120st C a laser zlatú žilu skoaguluje tak, aby nebola poškodená sliznica. U  cca 20% pacientov sa môže od druhého dňa vytvoriť opuch, ktorý sa na piaty deň po operácii zmenší, ale do mesiaca sa to celé vtiahne.

Dalšia technika je rádiofrekvenčná ablácia. Je to tzv. „operácia metódou Rafaelo, ktorá sa podobá na predošlú, ale zdroj tepla na konci nie je laser, ale rádiofrekvenčné vlny (rovnaký prístroj používame aj pri operácii kŕčových žíl). Tu je teplota 100-120 stupňov, zlatá žila sa vplyvom tepla skoaguluje  a tým sa stiahne

Najmodernejšia je technika MWA- „microwave abláciu“ , kde zdroj tepla na koaguláciu žily v konečníku  sú mikrovlny.  Podľa doterajších poznatkov sa ukazuje že majú lepší koagulačný efekt pri menšom percente komplikácii teda pri tomto type operácie je menší opuch, pacient má menšie bolesti a hemoroid sa dokonalejšie spáli. Každý náš operatér sa podľa konkrétneho stavu ochorenia rozhodne, ktorý typ operácie je v  danom prípade najvhodnejší. Ja sám uprednostňujem MWA operáciu, pri ktorej je efekt stiahnutia žily lepší.

Záverom zhrniem výhody moderných operačných technik konečníka v porovnaní s klasickými postupmi v nemocniciach .

V  nemocniciach nemajú túto najmodernejšiu operačnú techniku, V  nemocnici musíte ísť na klasickú operáciu, počas ktorej tu musíte ležať minimálne tri dni a  viac. Pacienta to teda stoji tri dni hospitalizácie, nehovoriac o  tom, že pred operáciou musí behať po lekároch kvôli predoperačným vyšetreniam. My robíme zákroky v lokálnej tumescenčnej anestéze, takže predoperačné vyšetrenia nepotrebujeme. U  nás stačí, aby sme si urobili odbery krvi, krvný obraz a biochémiu a  samozrejme vyšetrenie rektoskopiu a mal absolvovanú kolonoskopiu. V  nemocnici robia operáciu buď v celkovej anestéze, čo je pri pacientoch vo vyššom veku vždy riziko, alebo v  epidurálnej, čiže spinálnej anestéze, pri ktorej mu anestetický roztok vpichnú do miechy, čo je tiež rizikové. Okrem toho môžu nastať neznesiteľné bolesti hlavy, nôh... Po epidurálke alebo celkovej anestéze musí byť pacient minimálne 12 hodín v kľude, nemôže vstávať, nemôže sa hýbať, lebo je čiastočne ochrnutý, nemôže jesť, aby nevracal a  prepustený môže byť najskôr po 24 hodinách. U  nás práve naopak nútime pacienta jesť a piť čo najskôr, lebo ak dlhšie nejeme a stratíme tekutiny, obyčajne sa „zapečieme“ a hneď máme veľký tlak v konečníku už pri prvom vyprázdňovaní, čo je veľmi zlé. U nás sa po zákroku pacient posadí aj postaví, sadne do auta a  odšoféruje si to domov, bez bolesti. Doma má minimálne bolesti, podobné ako napríklad po zákroku u  zubára. Hneď na druhý deň k  nám pacient príde na prvú kontrolu a keď je všetko v poriadku, na druhú kontrolu príde až po dva a  pol týždni. Prvé dva až tri dni po zákroku má šetrivejší režim a do 5 dní je 80 percent našich pacientov v práci. Ak je operovaný v  nemocnici, práceneschopnosť trvá niekedy 3 až 6 týždňov a  pacient má často väčšie bolesti.

Treba zdôrazniť, že po absolvovaní ambulantných zákrokov sa je možné  vrátiť k športovým aktivitám v plnom rozsahu.

Hemoroidy má až 85 % dospelých, pričom tretina z nich podstúpi operačný zákrok. Väčšina sa lieči svojpomocne. Nechajte sa vyšetriť u proktológam nebolí to! Prečítajte si viac informácií od MUDr. Pavla Ištoka, MBA v novom článku.

ZOBRAZIT ČLÁNOK

Každý deň voľné termíny pre akútnych pacientov

22.4.2024 ( Pondelok ) 15:00 hod.