online konzultácie

Vyšetrenie u chirurga-proktológa bez strachu

13. máj 2021

Vyšetrenie u chirurga-proktológa bez strachu

Väčšina ľudí príde do ambulancie s tým, že má hemoroidy. U viacej ako polovice zistíme, že sa mýlia.  V konečníku sa v veľmi často vyskytujú  polypy , ktoré si pacienti zamieňajú za hrčku v konečníku a tým automaticky si myslia , že majú zlatú žilu.

Ochoreniach konečníka  sú sprevádzané príznaky ako: krvácanie pri stolici, svrbenie a pocit vlhkého konečníka, bolesti pri stolici po zatlačení,  objavenie sa hrčky alebo uzlíka okolo konečníka, pocit vychádzania útvaru , alebo len neurčité pocity okolo konečníka, pri zdvíhaní ťažkých bremien bolesti v konečníku, u tehotných po 4 mesiaci často dochádza k prechodnému zväčšeniu zlatej žily tlakom plodu na cievy panvového dna.

V prichádzajúcom lete a čase prázdnin po uvoľnení karanténnych opatrení z Covidu nás to automaticky ťahá viacej športovať a cestovať. Zo športov dnes preferujeme bicyklovanie , cros fit, fitko, kardio stroje vo fitku, Cestovanie je spojené s dlhším sedením v teple v aute či lietadle a tým pochopiteľne dochádza k rozšírenie ciev – žil v oblasti konečníka  a tým vznik hemoroidov alebo len dochádza k mechanickému dráždeniu konečníka a môže sa objaviť perianálny ekzém , či trhlina.

Pri objavení sa vyššie uvedených príznakov väčšina  z nás odkladá návštevu lekára , lebo to považuje za vrcholne intímny problém a vyšetrenie často zbytočne odkladáme lebo máme strach z bolestivého vyšetrenia.  

Možné ochorenia konečníka

Kde teda hľadať pomoc? . U Proktológa, čo je chirurg špecializujúci sa na ochorenia konečníka. Zaoberá sa diagnostikou a hlavne liečbou ochorení konečníka, poruchami funkčnosti, zraneniami a ďalšími ťažkosťami, ktoré súvisia s konečníkom. Štatistiky ukazujú, že problémy s konečníkom sa dotýkajú každej druhej osoby. Vďaka včasnej diagnostike, vieme predísť nepríjemným komplikáciám, ktoré vám spôsobujú diskomfort. Ku každému pacientovi sa v proktologickej ambulancii pristupujeme individuálne a hlavne diskrétne. Každý pacient si zaslúži ľudský, empatický a trpezlivý prístup. Ak aj vás postretli nepríjemnosti týkajúce sa ochorenia konečníka, práve tento článok  slúži na vysvetlenie  nových postupov v nebolestivej diagnostike ktorá sa vykonáva ambulantne a mnohé zákroky sa na moderných centrách  robia bez hospitalizácie , v špeciálnej lokálne anestézii a pacienti bez bolesti „ nasadnú do auta a sami od šoférujú domov „ a cca 80 % pacientov  môže ísť do 5 dní do práce.

Ak sa zákrok  robí bez hospitalizácie a bez celkovej anestézy, preto pri zákroku sa nepotrebuje interné predoperačné vyšetrenie a pacient nemusí byť  pred zákrokom nalačno, skôr naopak musí prísť najedený, čo je prevencia tuhej stolice po zákroku.

A pozor na najčastejší omyl, ktorého sa dopúšťame pri objavení sprievodných znakov ochorení konečníka je fakt, že hĺbka do 5 cm sa dá vyšetriť len rectoskopicky u chirurga -proktológa a nenahrádza  kolonoskopicke vyšetrenie u gastroenterológa. Treba pripomenúť , že pred zákrokmi na oblasť konečníka by mal chirurg proktológ pacienta odoslať aj na kolonoskopicke vyšetrenie celého hrubého čreva a tým  mať komplexnú predstavu o tráviacom trakte a hlavne vylúčiť  zápalové ochorenia čreva a tumory na hrubom čreve , kedy je riešenie ochorení konečníka na druhom mieste.

Často pozorujeme u pacientov stres z prvého proktologického vyšetrenia, ktorý sa snažíme minimalizovať.  Skúsení  lekári  zaoberajúci sa liečbou konečníka sú väčšinou chirurgovia a  pacienti navštívia aj gastroenterológov. Pri vyšetrení sa  pristupuje k pacientom citlivo, empaticky a hlavne diskrétne a tým minimalizovať ich traumu. Vstupné vyšetrenie prebieha bez špeciálnej prípravy konečníka. V ambulancii je len lekár a pacient. Pri vstupnom vyšetrení v dôvernom rozhovore lekár odoberá anamnézu, pričom sa pýta na príznaky a ťažkosti. Následne vyšetrenie pokračuje na lôžku, kde zvyčajne pacient leží na ľavom boku s pokrčenými nohami. Vyšetrenie začína pohľadom (s bielym svetlom) na perianálnu oblasť. Nasleduje vyšetrenie pohmatom. Lekár vyšetrí okolie konečníka, ktoré nesmie byť bolestivé. Pokračuje vyšetrením „per rectum“, kde lekár jemne prstom za použitia analgetického chladivého gélu vnikne do konečníka a vyšetrí análny kanál a časť konečníka do výšky cca 5-8 cm. Pri veľmi bolestivom konečníku lekár vyšetruje konečník v lokálnej anestéze alebo nepokračuje vo vyšetrení „per rectum“. Prvým vyšetrením je lekár schopný sčasti stanoviť diagnózu a stupeň ochorenia. Pre dokonalejšie stanovenie stupňa ochorenia následne pacientov objednávame na rektoskopiu v druhom termíne, po príprave.

Rektoskopia je nebolestivé prístrojové vyšetrenie konečníka jednorazovým rektoskopom so zväčšovacou optikou, pričom lekár vyšetrí análny kanál a konečník, do výšky jeho konca pred vstupom do hrubého čreva tj. do výšky 20 cm. Moderné pracoviská  používajú na rektoskopiu priesvitný plastový jednorazový rektoskop. Jednorazový rektoskop sa mení u každého pacienta za nový.

Pacient po príprave leží na ľavom boku s pokrčenými kolenami. Po zavedení gélovej lokálnej anestézie lekár jemne zavedie rektoskop. Pacient necíti bolesť, ale tlak na stolicu. Ak by pacient pocítil bolesť, lekár nepokračuje vo vyšetrení. Podľa nálezu vykonávame hlavne diagnostiku na stanovenie nálezu a stupňa ochorenia. Podľa potreby lekár odoberá bezbolestne vzorky sliznice  konečníka  a polypov a zasiela ich na histologické vyšetrenie. Vieme tiež liečiť hemoroidy Barronovou ligatúrou, alebo v lokálnej anestézii urobiť rádiofrekvenčnú abláciu uzla hemoroidu metódou Rafaelo. Po vyšetrení pacient odchádza domov alebo do práce a nepociťuje bolesti.

Prípravok na lokálnu klyzmu si pacient väčšinou vyzdvihne na pracovisku kde sa robí vyšetrenie.  Pred rektoskopickým vyšetrením a zákrokmi v oblasti konečníka pacient nemá brať 7 dní lieky na riedenie krvi, užívať lieky s obsahom kys. Acetylsalicylovej a ibuprofénu a podľa potreby sa pacient prevedie  na  injekcie nizkomolekulárneho  heparinu. Na rozdiel od kolonoskopie pacienti nemusia pri príprave na rektoskopické vyšetrenie  HLADOVAŤ, ráno v deň vyšetrenia môže pacient jesť aj piť. Prípravok na klyzmu si pacient aplikuje do konečníka v ľahu na boku v deň vyšetrenia cca 45 min. pred termínom. Po aplikácii je nutné zadržať v konečníku obsah klyzmy. Do cca 15 – 30 min pacient pocíti nutkanie na stolicu a vyprázdni sa. Zvyčajne sa ide na stolicu 1-2 krát.

Kedy hlavne navštívit Proktologa ?

Napríklad ak trpíte krvácaním z_konecníka

Krv jasnočervenej farby na toaletnom papieri je varovným signálom ochorení konečníka. . Ak je krv tmava, pochadza z hlbšich časti hrubeho čreva. A može predpovedať važnejšie ochorenie. „Vačšina ľudi pride do ambulancie s tym, že ma zlatu žilu. Keď ich však vyšetrim, zistim, že viac ako polovica sa myli a ma polypy. Sú to vyrastky, ktore odstranime a pošleme preventivne na histologiu.  Nepodceňujte to a nenechajte to zájsť do štádia, keď sa vám už nebude dat pomôcť. Bezbolestné krvácanie sa objavuje pri vonkajšej zlatej žile, pri fistule, previsoch, pri polype konečníka ktorý  sa  nachádza sú v hĺbke do 5 cm.  Môže však byt príznakom rakoviny a preto sa má polyp  a výrastky na konečníku histologicky vyšetriť.

Nezáleží až tak na tom, koľko  kil mate navyše alebo koľkokrat tyždenne športujete. To, či sa hemoroidy u vás napokon objavia, závisí od genetiky. „Vznik zlatej žily súvisí s chronickým žilovým ochorením, a to je dedične. Hemoroidy su vlastne zdurene  cievy, ktore su v sliznici konečnika. Možu byť skryte a spočiatku nemusíte o nich vedieť. Ako však rastu, citite ich čoraz viac. Keď zatlačite, zvačšia sa a vyjdu von, potom sa schovajú spať. Keď to neriešite začnu z konečnika trvalo vytŕčať,“ K vzniku choroby prispieva  najmä niekoľkohodinove sedenie,  nedostatok pohybu,  paradoxne, aj niektore športy ( ako kulturiskika a bycikel)  a tehotenstvo.

Aj v tehotenstve sa zhorší zlatá žila.

Ak ste žena a hemoroidy sa vás doteraz netykali, veľkou skúškou je tehotenstvo a samotný pôrod. Zlata žila sa práve vtedy rada ukáže. Dôvodom je horšie trávenie, časte zápchy a hlavne  zväčšujúca sa maternica, ktorá tlači na cievy panevného dna a konečníka. Opuchnutá žila po pôrode zväčša spľasne, ale aj nemusí.

Po športe sa objaví tiež krvácanie :

Napr  bicyklovani si tlačíte na cievy konečníka, ktorým sa to nepáči. „Komplikácia vznikne v momente, ak sa v zdurenej žile zrazí krv.  Hovoríme o trombotiztovaní zlatej žily V cieve vznikne hrčka,  obťažuje najprv bolesťou,  potom ustúp obťaží od cca 3 dna a hrčka sa môže vstrebať do cca 3 týždňov . Ak nie  tak  ju treba operačne odstrániť. Veľa pacientov udáva tak ako príklad jedného s pacientov, že mal dlhšie obdobie  pobolievanie v konečníku a nevenoval tomu pozornosť. Bolesť aj keď nebola  intenzívna sa po čase sa vždy sama vytratila až  jedného dňa  bolesť už neodišla a pacient si musel priznať, že ma problém.  Hanba bokom keď si  nahmatal si hrčku v konečníku, ktorá sa zväčšila  pri tlaku na záchode a keď zatlačil a hrčka sa zväčšila a potom sa stiahla. Tušil , že ma hemoroidy, no hanbil som sa to priznať pred sebou, nieto ešte pred ostatnými že mu objavila krv na toaletnom papieri. Lekár  už len potvrdil, že ma hemoroidy. A pred sebou operačný zákrok. Mohol tomu pacient predísť? A ako sa vlastne štíhly, športovo založený mladík dopracoval k hemoroidom,  neslávne nazvaným zlata žila? „Ide o veľmi častý problém. Hemoroidy ma až 75 percent dospelých, pričom operačný zákrok napokon podstúpi asi tretina z nich. Väčšina sa lieči svojpomocne – liekmi, masťami a zmenou životného štýlu, no mnohí majú problém si nepríjemne ochorenie si priznať, a tak prichádzajú za lekárom neskoro,“

Záverom možno konštatovať, že ak má akékoľvek s vyššie uvedených príznakov  a hlavne krvácanie a hmataním hrčky na konečníku treba navštíviť chirurga – proktológa. Netreba sa báť bolesti pri vyšetrení pri moderným metódach v proktológií , ktoré vám zabezpečia čo možno najkomfortnejšie vyšetrenie a liečbu.

Každý deň voľné termíny pre akútnych pacientov

22.4.2024 ( Pondelok ) 15:00 hod.