online konzultácie

Trápia vás studené nohy?

20. október 2021

Trápia vás studené nohy?

Problemom pocitu ladovych noh trpi mnozstvo zien. Ma tento problem aj specificky nazov?

Nemá špecifický názov. Aj príznak ľadových, studených nôh nie je špecifický. Väčšine pacientov  sa nenájde organická príčina obtiaží.

Ake ochorenia mozu signalizovat ladove nohy?

Pri chladných nohách a rukách  sa môže jednať o Raynaudov syndróm, ktorý trápia viacej ženy ako mužov, Tento syndróm  postihuje viacej ženy ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, ženy s poruchou štítnej žlazy a u žien s anorexiou. Vyskytuje sa j pri ochoreniach chrbtice pri zablokovaní a vplyv má aj stres.

Pri chladných nohách  sa často objavujú aj tzv. nepokojné nohy , ktoré sa diagnostikujú na cievnej a neurologickej ambulancii a môžu  signalizovať príznaky napr.  sklerosis multiplex. S príznakom chladných nôh sa často objavujú aj  kŕče a následne sa diagnostikujú varixy – kŕčové žily.

U starších  ľudí  je najčastejšie problém periférneho prekrvenia / tj. Objavenie sa stenóz periférnych ciev dolných končatín/ s tým je spojený príznak tzv klaudikácii. Títo pacienti musia zastať po istej vzdialenosti pre silné krče v lýtku.

Ak mam casto studene nohy, treba rovno navstivit specialistu, alebo najskor absolvovat rozlicne testy? (krv, hormony, moc)

Áno, treba najprv urobiť základné laboratórne vyšetrenia  krvný obraz, biochemia: cukor, kys. Močovú, minerály, železo, pečeňové parametre, reumatoidný faktor,  a CRP  potom navšteva angiologia, ultzrazvukovým dopplerovným vyšetrením  ciev arterie aj vény a neurologické vyšetrenie.  Treba zvážiť aj endokrinologické vyšetrenie.

Ktore skryte ochorenie suvisiace so studenymi koncatinami je najvaznejsie?

 Je to porucha krvného zásobenia dolných končatín súvisiaca so stenozami- zúženiami prívodných ciev- artérii a vo všeobecnosti ochorenia malej panvy / gynekologické urologické, cievne anomálie/  alebo aj cukrovka ako znak mikroangiopathie.

Jednym z nich su aj krcove zily ci stitna zlaza. Ktore este?

Poruchy látkovej výmeny- ako cukrovka alebo hormonálny dysbalancie.

Pomoze nosenie hrubych ponoziek, sportovanie ci uzivanie tabliet typu ginkoprim a spol?

Odp: Veľa pacientov hlavne žien bolo vyšetrovaných , skúšali rozne terapie cviky a bez výraznejšiehon efektu.  Jeto veľmi individuálne, skúšali rozne vazodilancia: napr Gingiko, vessel due, . pomácha žilná gymnastika zameraná na zlešnei venozneho návratu s dolných končatím a veľa ženám pomáhajú Prizniecove obklady tj striedanie studených a chladných obkladov alebo kupelev predkolení.

Teplé ponožky moc nepomáhajú aj pod nimi citia chladné nohy.

DOVOLENKA od 13. 03. 2024 do 24. 03. 2024

MUDr. Pavel Ištok, MBA

Zástup - chirurgická ambulancia č.d. 113 Univerzitná nemocnica Milosrdní bratia, Nám. SNP 10, Bratislava.

Objednávky termínov cez online objednanie na www.proktovena.sk

Služby recepcie na objednanie na tel 0911 700 374 budú k dispozícii.