online konzultácie

Prvých 5 cm je dôležitých (Evita 10/2020)

Prvých 5 cm je dôležitých

Krv jasno červenej farby na toaletnom papieri  je varovným signálom ochorení konečníka. Nepodceňujte ho a nenechajte ho zájsť do štádia kedy sa Vám už nebude dať pomôcť.

Málokto vie, že sprievodným znakom ochorení konečníka nemusí byť vždy bolesť, napríklad  pri polype, vonkajšej zlatej žile, fistule či previsoch, ktoré sa nachádzajú v konečníku v hĺbke do 5 cm. Môže však byť príznakom rakoviny a preto sa má histologicky vyšetriť. Príčina krvácania sa dá zistiť vyšetrením a rektoskopiou u chirurga-proktológa. Strach a obavy z vyšetrenia  napriek citlivosti témy nie sú na mieste.

Vyšetrenie sa dá realizovať doslova v kľudnom prostredí malého rodinného domu v chirurgicko proktologickom centre Proktovena MUDr. Pavla Ištoka, MBA, čím je zaručená dostatočná intimita a aj vysoké hygienické štandardy, ktoré pacienti ocenia v každom období nevynímajúc súčasnú situáciu s COVID19.

Je bezbolestné, v polohe na ľavom boku za použitia najmodernejších diagnostických prístrojov s dodaním záveru z  histologického vyšetrenia. Zákroky vykonávame bez hospitalizácie, pacient je schopný sám nastúpiť do auta a bez bolesti odšoférovať domov. 80% pacientov po zákroku je do 5 dni v práci.V nasledujúcich dňoch po zákroku je pacient  sledovaný pod odborným dohľadom lekára, ktorý zákrok vykonal, na tom si v našom centre Proktovena zakladáme.

A pozor na najčastejší omyl, ktorého sa dopúšťame pri objavení sprievodných znakov ochorení konečníka.  Hĺbka do 5 cm sa dá vyšetriť len rektoskopicky u chirurga proktológa a nenahrádza ju kolonoskopicke vyšetrenie u gastroenterológa.

ZOBRAZIT ČLÁNOK

Podanie infúzie s vitamínom C

Na podporu imunity v chrípkovom období.

Pre pacientov pred a po chirurgickom zákroku na urýchlenie hojenia zvýšením tvorby kolagénu a na zníženie bolesti po zákrokoch.

Pri vyčerpaní organizmu, pri strese a únave – tzv. oxidačný stres